Online

We hebben 3 gasten en geen leden online

Geschiedenis

Het oud oerpaardenras bestaat al meer dan 65 jaar in Nederland.

 

Het fjordenpaard vindt zijn oorsprong in Noorwegen, waar het ras sinds honderden jaren zuiver wordt gefokt in de bergstreken aan de westelijke kust.

Het fjordenpaard ontleent zijn naam aan de diepe kust-inhammen waar dit gebied uit bestaat (fjorden). In tegenstelling tot wat men in ons land meestal denkt is het fjordenpaard nooit echt een landbouwpaard geweest, om de simpele reden dat akkerbouw van enige omvang in het woeste soms onherbergzame Noorse land onmogelijk is. Het fjordenpaard werd gebruikt in de bosbouw om hout uit de moeilijk begaanbare bossen te slepen of als lastdier voor het transport van goederen en personen. Het Noorse leger gebruikte ong. 800 fjordenpaarden voor dit doel. Om goede verbindingen in dit dunbevolkte land te hebben had men vroeger een goed, hard dravend paard nodig, dat met een licht rijtuigje grote afstanden kon overbruggen. Nu dit gebruiksdoel grotendeels is weggevallen wordt het fjordenpaard in Noorwegen gebruikt voor hobbymatige doeleinden en draverijen onder de koudbloedrassen. Meer dan een halve eeuw geleden werden de eerste fjordenpaarden in Nederland ingevoerd. Al vanaf het eerste moment waren ze een goede trekkracht voor alle werkzaamheden op de boerderij, maar al gauw gingen ook andere sectoren hun belangstelling tonen voor dit paard, zoals in de bosbouw bij bijv. Staatsbosbeheer.

Het Nederlandse stamboek heeft als standpunt dat het paard functioneel moet zijn, we hebben niets aan paarden die alleen maar een “mooi plaatje” zijn. Men zegt wel eens dat een goed paard de beste reclame voor zichzelf maakt. Beter dan de mens zou kunnen. Dat geldt zeker voor het fjordenpaard, dat dankzij zijn verrichtingen en zijn karakter opvalt. Opvallend is ook de werkwilligheid, de ijver en trekvastheid van deze kleine paarden, die in verhouding tot hun grootte en lichaamsgewicht ongelooflijk sterk zijn. Daarnaast zijn ze mak en intelligent, terwijl ze een groot uithoudingsvermogen hebben.

De fjordenpaarden worden nu veelal gebruikt voor de recreatie bij bijv. huifkarcentra en maneges. Daarnaast zijn er heel wat fjordenpaarden actief in de wedstrijdsport zoals bij de dressuur, het mennen en de lange afstandswedstrijden.

Het aparte uiterlijk van het fjordenpaard wordt nog versterkt door de karakteristieke manier van toiletteren. Doordat de structuur van de manen vrij stug is, blijven deze rechtop staan en worden dan in een boog geknipt.