Online

We hebben 5 gasten en geen leden online

Fokkerij

DE FOKKERIJ

Het behouden van de raszuiverheid en van het karakter, in de aanvaarde variatie en de veelzijdigheid van het fjordenpaard. Een gezond, bruikbaar paard, om mee te fokken. Het behouden van de erkende kleuren alsook de primitieve aftekeningen. Het fjordenpaard zal een algemeen beeld moeten geven van een krachtig, goed evenwichtig en geproportioneerd paard. Een paard met een mooie uitstraling, werkwillig, kalm en zal in een natuurlijke, evenwichtige, ruime, met tact, gedragenheid, kracht en stuwende manier moeten bewegen. Bruikbaar in verschillende takken, zoals rij-, men- en werkpaard. De bouw moet toestaan dat het paard zowel in zwaar en moeilijk terrein als op vlak terrein goed beweegt. Het moet een familiepaard blijven.

Daarnaast moeten we natuurlijk ook met de tijd mee en zullen we de verdere ontwikkelingen en veranderingen die het fjordenras evt. ondergaat in ogenschouw moet nemen, doordat het paard nu anders gebruikt wordt dan vroeger. Zoals de gewenste minder zware hals/keel aansluiting.

Het vroegere werkpaard voor de zware wagen, maakt nu plaats voor het aangespannen rijden en het recreatie rijden en de dressuur. Niet dat we nu een ander paard willen gaan fokken maar we moeten ons wel richten op de toekomst, zonder dat we alle goede raseigenschappen kwijt raken.

 

Daarnaast is het behouden van de kwaliteit die we nu hebben van belang voor de toekomst. Het is altijd moeilijk om kwaliteit te verbeteren dus moeten we het proberen te behouden.

Om hieraan te kunnen voldoen moeten we enkele eisen stellen aan de paarden die we willen gebruiken om mee te fokken. Als eerste voldoen ze aan de rasstandaard, een typische fjordenpaard met een vriendelijk en werkwillig karakter.

Natuurlijk moeten deze “toekomstige vaderdieren” aan een aantal eisen voldoen.

Daarnaast moeten we natuurlijk ook voldoende blijven fokken met onze paarden, zodat we in de toekomst ook “genoeg” paarden hebben. Nu is al vaak de vraag groter dan het aanbod. Vooral als het gaat om wat oudere paarden die beleerd zijn. Vele paarden werden vroeger gebruikt op het land en daarnaast kregen ze vaak jaarlijks een veulentje, nu worden de paarden veelal ingezet in recreatie en sport en staat het fokken op een laag pitje. Dus we moeten ons realiseren dat dit voor de toekomst wel nodig is als we willen blijven sporten met onze paarden.